Mijn Acne Verhaal

Click "Enter" to submit the form.

anticonceptie pil acne

De pil en acne

De anticonceptiepil bij acne, een veelbesproken onderwerp. Werkt het goed? En wat doe je als je wilt stoppen? Zelf heb ik 10 jaar de Diane-35 pil geslikt voor mijn acne. Aan de hand daarvan zal ik mijn ervaring en kennis over de pil bij acne delen. Van het beginnen, twijfels over de pil en hoe ik ben gestopt.

Op mijn vijftiende ging ik voor het eerst naar de huisarts voor mijn acne. Ik had al een tijdje last van puistjes, wat niet minder werd door het gebruik van een facewash, lotion en crème. Ik wilde graag advies van de huisarts of ik nog meer kon doen tegen acne.

Ik menstrueerde toen ongeveer een jaar, dus ik was geschikt om te beginnen met de anticonceptiepil. Ik had zelf nog geen anticonceptiewens, maar de pil leek me wel makkelijk. Bovendien had de Diane-35 pil goede resultaten bij acne. Die kreeg ik dan ook voorgeschreven.

Achteraf gezien vind ik dat best heftig, omdat ik nog maar een jaar ongesteld was en ik volop in de groei zat. Daar komt dan gelijk een flinke dosis hormonen bij. Toch heb ik het jarenlang geslikt.

Eerste keer stoppen

Destijds werd de anticonceptiepil (dit was in 2004) veel makkelijker voorgeschreven dan nu bij acne. De eerste paar jaar werkte het voor mij erg goed. Ik vond het prettig om mijn stopweek te kunnen inplannen en mijn huid werd een stuk rustiger. Maar daar bleef het helaas niet bij.

Toen ik achttien was, was de acne helemaal over. Althans, dat dacht ik. De puberteit was naar mijn idee wel voorbij, dus het leek me een mooi moment om te stoppen met de pil. Ik had bovendien gelezen dat je door te stoppen een paar kilo zou afvallen, dat wilde ik wel. Ik was helemaal niet te zwaar overigens, maar ik wilde altijd slanker zijn.

Ik stopte zomaar, zonder enige voorbereiding. Na een half jaar kwam de acne terug. Heviger, pijnlijker en hardnekkiger dan ooit. De puisten waren groter en zaten dieper in de huid. Waarschijnlijk doordat mijn hormoonbalans totaal in de war was.

Uit schrik begon ik gelijk weer aan de Diane-35, in de hoop dat ik snel weer van de acne af zou zijn. Dat was niet het geval, ik bleef puistjes houden.

Andere medicatie

Omdat de acne niet meer overging, ging ik weer naar de huisarts. Ik kreeg eerst benzyolperoxide, daarna een vitamine A-crème en uiteindelijk een flinke antibioticakuur. Ondertussen slikte ik ook de Diane-35 pil.

Mijn huid werd gelukkig een stuk rustiger, maar het ging nooit helemaal over. Ook kreeg ik last van prikkelbare darmen, vermoedelijk doordat de antibiotica ook de goede bacteriën in de darmflora had aangetast. Ik raakte daardoor steeds meer gefrustreerd over mijn huid en alle medicatie die ik slikte.

Op een gegeven moment kwam de Diane-35 pil ook nog eens negatief in het nieuws. Van verhoogde kans op trombose tot het overlijden van meerdere vrouwen, wellicht mede door het gebruik van deze pil.

Ik nam contact op met mijn huisarts, omdat ik begon te twijfelen over de pil. Eerst kreeg ik bericht dat het geen probleem was om door te slikken, want ik was jong en gezond. Maar een dag later, na overleg met collega’s, kon ik toch beter overstappen op een andere pil.

Door mijn darmklachten was ik in die tijd veel bezig met gezonde voeding. Ik had veel gelezen over hormonen en wilde ze eigenlijk niet meer slikken. Want als de Diane 35-pil niet goed was, hoe zat het dan met andere pillen? Ik had geen hele sterke bijwerkingen, behalve een verlaagd libido en over het algemeen wat minder sterke emoties.

Omdat ik het liefst geen pil meer slikte, besloot ik definitief te stoppen met de pil. Dit was in 2014, na 10 jaar dus.

Definitief stoppen met de pil

Ik wist dat de kans groot was dat de acne terug zou komen, net zoals bij mijn eerste stoppoging. Maar ik hoopte dat door mijn gezonde voeding het zou meevallen. Bovendien had ik besloten het rustig af te bouwen met de hormonen, zodat de overgang minder groot was. Ik stapte over op de Nuvaring, wat ook hormonen afgeeft.

Maar dat mocht allemaal niet baten. Mijn acne kwam wederom terug.

In 2014 – De acne kwam weer terug na stoppen met de pil.

Ik besloot om door te zetten en hoopte dat het uiteindelijk toch rustiger zou worden. Ik at zo min mogelijk zuivel, gluten en suikers, in de hoop dat dat zou helpen. Ik ging daar steeds een stapje verder in. Zo ging ik steedsmeer supplementen slikken, deed een strenge sapkuur, begon met intermittent fasting en ging naar een orthomoleculair therapeut.

Niks hielp en voelde me stom dat het mij niet lukte om van de acne af te komen. Het gaf me allemaal veel stress en voelde me schuldig. Maar ik wilde ook niet opnieuw aan de pil of andere medicatie, want dat had weinig opgeleverd.

Hormoonvrij

Na een tijdje de Nuvaring te hebben gehad, ben ik overgestapt op een koperspiraal. Deze heb ik nu, in 2020, nog steeds. Dit bevat geen hormonen en werkt voor mij erg goed. Het heeft een lange tijd geduurd, maar ik heb nu een hele regelmatige cyclus. Ik vind het erg prettig dat ik nu een natuurlijke cyclus heb, zonder enige invloed van extra hormonen.

Na een lange zoektocht, lees daar hier meer over, is mijn huid ook veel rustiger geworden. Ik denk dat dit komt door een combinatie van dingen: betere hormoonbalans, goede huidverzorging, herstel van mijn darmen en ook gewoon ouder worden. In de week voor mijn menstruatie heb ik nog wel last van wat puistjes, maar dat vind ik niet zo erg.

Ik ben blij dat ik nu geen pil meer slik. Het werkte voor mij best goed tegen de acne, zeker in het begin. Maar ik vind het toch heftig dat ik al die hormonen slikte elke dag, zeker op jonge leeftijd. Er is nog steeds niet veel bekend over de bijwerkingen van de pil op lange termijn. Ook hebben veel vrouwen last van bijwerkingen, zoals hoofdpijn, somberheid en een laag libido.

Uiteindelijk wil je ooit een keer stoppen met de pil, bijvoorbeeld als je zwanger wilt worden. De kans is groot dat de acne dan weer terugkomt, zoals ik ook twee keer had. De pil is dan dus geen definitieve oplossing tegen acne, het onderdrukt het alleen. Je moet dan alsnog naar een andere behandeling zoeken. Lees hier meer over acne behandelingen, als je benieuwd bent.

Nu ik een natuurlijke cyclus heb, begrijp ik mijn lichaam ook veel beter. Ik vind dat persoonlijk erg fijn. Ondanks de erge acne en lange zoektocht, vond ik het stoppen met de pil echt waard.

Tijden zijn veranderd

Het is natuurlijk al heel wat jaren geleden dat ik de Diane-35 pil zo makkelijk voorgeschreven kreeg. Dit is tegenwoordig niet meer het geval. De pil word sowieso niet zomaar meer voorgeschreven bij acne.

Dermatoloog dr. Driessen, die op dit moment een nieuwe richtlijn voor huisartsen bij acne schrijft, geeft aan dat huisartsen de pil nu alleen nog voorschrijven bij vrouwen met acne die een wens hebben om anticonceptie te gebruiken. In andere gevallen wordt er gekeken naar een alternatief.

De Diane-35 pil wordt nauwelijks nog voorgeschreven, alleen als andere pillen niet genoeg werken en anticonceptie wenselijk is.

Als ik nu 15 was geweest, had ik dus nooit zo makkelijk de Diane-35 pil gekregen. Dat had me veel gedoe gescheeld, maar dat is achteraf. Ik ben blij dat ik zonder hormonen mijn acne aardig nu goed onder controle heb. Het is natuurlijk heel persoonlijk of je wel of niet de pil wilt slikken, maar ik heb zelf liever een natuurlijke cyclus.

Meer weten?

Lees ook mijn andere artikelen over acne die gerelateerd zijn aan de pil:

En luister naar mijn gesprek met dr. Driessen over acne, waarin ze ook vertelt over het voorschrijven van de pil:

Heb jij ervaring met de pil bij acne?

Leave a Comment.

Hoi! Leuk dat je hier bent. Ik ben Susan en ik ben 31 jaar. Jarenlang heb ik enorm last gehad van acne, nu heb ik het gelukkig goed onder controle. Op basis van mijn ervaring en kennis deel ik tips over acne behandelen, fijne huidverzorging en op een positieve manier omgaan met acne. 💛

Lees hier meer over mij & deze site

Nieuwste video

© All rights reserved.