Niet alleen huidverzorging en medicatie zijn belangrijk bij de behandeling van acne. Ook het mentale gedeelte mogen we niet vergeten, want het kan grote impact op je zelfvertrouwen en geluk hebben.
Ik heb me lang slecht gevoeld door mijn acne. Ik was boos op mezelf, omdat ik dacht dat de acne aan mijzelf lag. Hoeveel ik ook mijn best deed met voeding en huidverzorging, het ging niet over.
De schoonheidsindustrie, reclames en media leggen een enorme druk op ons uiterlijk. We moeten er mooi uitzien, anders horen we er niet bij. Toen ik op mijn 28e nog steeds acne had, voelde ik me mislukt.

Acne is een chronische huidaandoening
Door een goed gesprek met een dermatoloog weet ik nu dat acne een chronische huidaandoening is waar vaak te makkelijk over gedaan wordt. Het is niet zomaar een ‘puberkwaaltje’ en komt niet door slechte hygiëne of vet eten. Acne is een proces wat zich diep in de huid afspeelt. De een heeft daar meer aanleg voor dan de ander. Dat is dikke vette pech.
Er zijn veel goede behandelingen tegen acne, maar het kan altijd weer terugkomen. Soms gaat het nooit helemaal over. Neem jezelf dat niet kwalijk.
Nu ik dit weet, ben ik milder voor mezelf geworden. Ik ben me daardoor een stuk beter gaan voelen. Als ik nu toch weer wat puistjes heb, ben ik niet meer zo boos op mezelf. Het is nou eenmaal iets waar ik gevoelig voor ben.
Het klinkt als een enorm cliché, maar het is echt waar: schoonheid straal je uit. Je hoeft daarvoor niet te voldoen aan het perfecte plaatje. Als je zelfverzekerder wordt, zien andere mensen dat aan je. Je bent veel meer dan je huid. Natuurlijk wil je er ook leuk uitzien, dat snap ik volledig. Maar je bent genoeg zoals je bent, met en zonder acne.

Mentale zelfzorg tips
Hoe zorg je voor meer positieve gedachten? Voor mij was dit ook een lang proces. Ik heb mijn gedachten niet zomaar kunnen veranderen. Soms ben ik nog steeds negatief over mezelf, maar langzaam wordt dat steeds minder.
Dit zijn dingen die mij helpen om positiever te zijn:
- Gun jezelf verwenmomentjes. Koop een leuk boek voor jezelf, maak van je badkamer een spa met kaarsjes, ga een stuk wandelen in het bos, bak een taart: doe regelmatig dingen die jou blij maken.
- Probeer negatieve triggers te verminderen. Als er dingen zijn die je vaak een slecht gevoel geven, kijk dan of je dit kunt stoppen of verminderen. Kijk of je kunt stoppen met een stressvol project, ontvolg mensen op social media die je een slecht gevoel geven, doe die te strakke spijkerbroek weg. Er zullen altijd wel vervelende dingen in het leven zijn, maar het helpt mij enorm om regelmatig bij mezelf na te gaan of ik iets wel of niet fijn vind.
- Dompel je onder in #skinpositivity! Op Instagram vind je veel mensen die openlijk hun ervaringen met acne of andere huidaandoeningen delen. Zoek daarvoor op de hashtag #skinpositivity of #freethepimple. Ik voel me daardoor een stuk minder alleen en geeft me echt een boost in zelfvertrouwen.
- Geef jezelf niet de schuld van je acne. Puistjes komen niet door slechte hygiëne of vet eten. Het is een proces diep in de huid, waarbij de talgproductie uit balans is. Dit komt niet door iets wat jij verkeerd hebt gedaan, je hebt er aanleg voor.
- Wees dankbaar. Het helpt mij om regelmatig na te denken over de dingen waar ik dankbaar voor ben. Dat maakt me gelijk een stuk blijer. Begin de dag goed door elke ochtend drie dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent.
- Laat negatieve emoties toe. Je mag je ook rot voelen, stop dat zeker niet weg. Als je het fijn vindt, kun je je gedachten en gevoelens opschrijven. Ik typ het graag uit, dat gaat lekker snel. Door dat regelmatig te doen, heb ik ontdekt dat hier vaste patronen in zitten. Ik heb steeds dezelfde negatieve gedachten en triggers. Dat is goed om te weten, want daardoor kan ik het sneller herkennen en er een oplossing voor zoeken.
- Vraag om hulp. Blijf je last van acne houden of worstel je veel met negatieve gedachten, ga dan naar je huisarts. Ook dat is liefde voor jezelf. Hulp vragen is accepteren dat je het niet alleen hoeft te doen.
Bekijk ook mijn video met fijne tips voor wat extra zelfzorg als je niet lekker in je vel zit:
De mentale impact van acne moeten we serieus nemen, vaak wordt dit vergeten. Hopelijk word je met deze tips wat milder voor jezelf. Want onthoud dat je het waard bent, hoe dan ook.
Luister ook naar mijn podcast over de psychologie van acne, waarover ik sprak met psychodermatoloog Patrick Kemperman van het AMC:
Heb jij nog aanvullende tips? Laat het vooral hieronder in een reactie weten!