Na jarenlange behandeling van mijn acne met medicijnen, zoals antibiotica, benzoylperoxide en retinoïdecrème, wilde ik liever een natuurlijke aanpak proberen. Ik heb daar veel van geleerd, in goede en negatieve zin. Is een natuurlijke behandeling van acne beter dan reguliere medicatie? Wat zijn de voor- en nadelen? In dit artikel deel ik mijn ervaringen en visie.
Wat is een natuurlijke behandeling van acne?
Met een natuurlijke behandeling van acne bedoel ik een alternatief voor de reguliere zorg. Dus zonder medicijnen of behandelingen met chemische ingrediënten. Later in dit artikel kom ik daar nog op terug, want over de term ‘natuurlijk’ zijn veel misverstanden en verschillende meningen.
De nadruk ligt op producten en oplossingen op een zo natuurlijk mogelijke manier, zonder allerlei toevoegingen. Denk bijvoorbeeld aan vitaminesupplementen, olie als huidverzorging of behandeling van de acupuncturist of natuurarts.
Redenen voor natuurlijke behandeling
Er zijn verschillende redenen om voor een natuurlijke behandeling te kiezen. Bijvoorbeeld als je overgevoelig bent voor bepaalde ingrediënten in medicijnen, last hebt van bijwerkingen of als je al veel behandelingen hebt geprobeerd zonder resultaat.
Dat laatste was bij mij het geval. Ik had al veel reguliere acne behandelingen geprobeerd, maar de acne kwam steeds terug. Ik heb bijvoorbeeld heel lang de pil geslikt, allerlei crèmes gebruikt en twee lange antibioticakuren gehad. De acne ging nooit volledig weg en ik kreeg steeds meer last van bijwerkingen.
Toen ik stopte met de pil en overstapte op een koperspiraal, duurde het lang voordat mijn hormonen weer in balans waren. Ook kreeg ik last van mijn darmen, ik vermoed door de antibiotica. Dat doodt ook de goede bacteriën in de darmflora, waardoor ik mijn eten minder goed verteerde en elke dag met buikpijn naar bed ging.
Ik ging daarmee naar de huisarts en kreeg de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom, een verzamelnaam voor onduidelijke darmklachten. Daar is helaas geen eenvoudige oplossing voor. Ik moest proberen zo min mogelijk stress te hebben en kreeg pilletjes mee om mijn darmen te laten ontspannen als ze erg van slag waren.
Daar zat ik dan. Ik was 22, had nog steeds acne en had er ook nog eens darmklachten bij gekregen. Ik wilde niet nog meer medicijnen en koos op dat moment voor de natuurlijke route.
Voordelen natuurlijke behandeling acne
Aan een natuurlijke behandeling zitten daarom zeker voordelen. Wat ik al schreef bij de redenen, is dat een natuurlijke behandeling vaak minder bijwerkingen geeft. Medicatie zoals de pil, antibiotica en roaccutane hebben een grote invloed op het hele lichaam. Dit kan behoorlijk heftig zijn. Het is dus een groot voordeel als je minder bijwerkingen hebt bij een behandeling.
Ook gezichtsbehandelingen zoals chemische peelings of anti-acne crèmes als benzoylperoxide kunnen de huid flink uitdrogen. Het werkt wel tegen acne, maar het duurt lang voordat je huid er aan gewend is. Soms gaat dat zelfs nooit helemaal over. Kies je voor natuurlijke producten, dan is dat vaak een stuk minder uitdrogend.
Ook wordt er met natuurlijke behandelingen meer holistisch (naar het hele lichaam) gekeken, niet alleen naar de symptomen en directe oorzaken. De natuurarts waar ik ben geweest keek bijvoorbeeld ook naar mijn darmflora, voedselovergevoeligheden en of ik een tekort had aan bepaalde vitaminen of mineralen.
Op basis daarvan kreeg ik bepaalde supplementen en een kuur om mijn darmen weer rustig te krijgen. Hierdoor werd mijn huid een stuk rustiger, maar ook mijn prikkelbare darmen. Twee vliegen in één klap dus.
Nadelen natuurlijke behandeling acne
Is de natuurlijke route dan voor iedereen beter? Dat denk ik niet. Er zitten ook een aantal nadelen aan.
Het kan namelijk erg duur zijn. Veel wordt niet vergoed door de zorgverzekering, zelfs niet met een aanvullende verzekering. Als je naar een natuurarts of orthomoleculair therapeut gaat, betaal je niet alleen voor de consulten, maar ook voor de onderzoeken (zoals voedselintolerantietest en darmfloratest) en supplementen. Dat was bij mij een behoorlijke smak geld.
Als je aan de slag gaat met natuurlijke middeltjes, weet je bovendien niet zeker of het goed werkt. Dit geldt ook voor de consulten en supplementen van een natuurarts of behandeling bij een acupuncturist. Veel daarvan is niet bewezen, of heeft alleen een placebo-effect. Reguliere medicatie is daarentegen heel uitgebreid onderzocht en heeft echt een bewezen werking. Anders wordt het niet gebruikt. Ook wordt dit vaak volledig vergoed of is het een stuk goedkoper.
Ik heb lange tijd alleen natuurlijke huidverzorging gebruikt, zoals jojobaolie en tea tree olie. Dit werkte best goed en is redelijk mild, maar het was voor mijn huid niet voldoende. Ik bleef veel mee-eters en onderhuidse kleine bultjes krijgen, waarvoor een chemische exfoliant (een lotion met salicylzuur) veel beter werkt. Dit verwijdert dode huidcellen en talg, zonder fysieke scrubkorreltjes. Het irriteert mijn huid niet en maakt mijn huid een stuk gladder. Daar kan geen natuurlijk product tegenop.
Tot slot nog het grootste nadeel in mijn ogen: het schuldgevoel wat op de loer ligt. Dit heb ik zelf ook ervaren. Jarenlang heb ik de natuurlijke weg gevolgd om van mijn acne af te komen. Denk aan diëten, sapkuren, huidoliën en supplementen. Ik deed extreem mijn best, maar ik bleef acne houden.
In de natuurlijke hoek wordt heel vaak gezegd dat je je gezondheid volledig in eigen hand hebt. Uitspraken als ‘let food be your medicine’ geven het idee dat gezond leven alle problemen oplost. Als dat niet lukt, dan is het je eigen schuld. Maar dat is natuurlijk onzin. Je kunt ziek worden, zonder dat je daar iets aan kunt doen. Zo kan iemand die rookt een perfecte huid hebben en iemand die altijd gezond leeft last hebben van acne. Het is grotendeels aanleg, hormoonbalans en pech. Helaas.
Nu heb ik het geluk gehad dat ik uiteindelijk bij een natuurarts ben gekomen die bij mij goed heeft geholpen. Dat was wel erg prijzig, met alle consults, tests en supplementen.
Denkfout over ‘natuurlijk’
Een denkfout die veel mensen, waaronder ikzelf, maken is het idee dat natuurlijke dingen superieur zijn ten opzichte van door de mens gefabriceerde dingen. De natuur heeft een positieve connotatie en als iets ‘natuurlijk’ is, is dat goed voor ons.
Dit wordt ook wel de ‘Appeal to Nature fallacy’ genoemd. De natuur, met haar geurende bloemen, helende kruiden en zachte oliën, heeft altijd het beste met ons voor. De medische wereld draait vooral om geld verdienen en symptoombestrijding.
Maar dit idee is gebaseerd op twee foutieve principes. Allereerst het idee dat de natuur inherent goed is, maar dit is niet het geval. Wist je dat de meest giftige stof in de natuur voorkomt, giftiger dan alle middelen die de mens ooit heeft ontwikkelt? Dat is botulinetoxine, een stof geproduceerd door bacteriën. En waar komen de werkzame stoffen in medicijnen eigenlijk vandaan? Allemaal uit planten, die later zijn nagemaakt in een laboratorium.
Sommige planten leveren vruchten, maar die hebben wij door duizenden jaren veredeling voor ons zo nuttig mogelijk gemaakt. Daar is niks puur natuurlijks meer aan. Wat wel en niet natuurlijk is, is daarom bijna niet te definiëren. Waar trek je de scheidslijn?
Bovendien is er geen verschil tussen een vitamine C-molecule uit rozenbottel of uit het lab. Dat is een fabeltje, het bestaat namelijk uit precies dezelfde moleculen en atomen. De chemische en biologische eigenschappen zijn niet afhankelijk van hun bron.
Dat betekent niet dat groenten en fruit net zo gezond zijn als een multivitaminepil, want die laatste bevat geen vezels en andere nuttige stoffen. Maar om bijvoorbeeld een chemische behandeling door de dermatoloog af te schrijven als ongezond of ‘onnatuurlijk’ is veel te kort door de bocht. De behandelmethodes zijn na veelvuldig onderzoek goedgekeurd en is daadwerkelijk effectief bij acne.
Een mooie aanvulling
Wat is dan beter, natuurlijk of regulier? Daar is geen simpel antwoord op. Allebei hebben ze voor- en nadelen. Natuurlijk heeft minder bijwerkingen en kijkt vaak naar het grotere plaatje, maar het is duur en heeft niet altijd effect. Reguliere medicatie is jarenlang onderzocht en is bewezen effectief bij acne. Maar het heeft ook bijwerkingen en acne kan alsnog weer terugkomen.
Medicijnen staan vaak in een negatief daglicht, terwijl ze ontzettend veel mensen helpen. Tegenwoordig is er een heel goed acne-protocol voor huisartsen, waarbij rekening wordt gehouden met bijwerkingen en de mentale impact van acne en de medicijnen.
Wel vind ik de natuurlijke behandelingen daar een mooie aanvulling op. Zeker als je bijvoorbeeld ook darmproblemen of andere klachten hebt, kun je baat hebben bij een meer holistische aanpak. De connectie tussen de darmen en de huid is bijvoorbeeld nog weinig onderzocht, wie weet is dat in de toekomst wel onderdeel van de reguliere aanpak.
Wel raad ik duidelijk onbewezen behandelmethodes af, zoals detoxen en accupunctuur. Dit is veel onderzocht en bewezen niet werkzaam. Daar ben je dan onnodig veel geld, tijd en energie aan kwijt.
Tussen alle natuurlijke behandelingen is het dus zoeken naar wat voor jou werkt. Dit is heel erg persoonlijk. Mijn ervaring is wel dat natuurlijke behandelingen een mooie aanvulling zijn bij reguliere behandelingen en chemische producten, zoals peelings.
Verder lezen
- Alles over acne behandelingen
- Hoe het zit met de pil en acne
- Mijn persoonlijke acne verhaal en zoektocht
- Mijn huidverzorgingsroutine en tips
Of lees mijn e-book Acne Essentials waarin je alles leest over de oorzaken van acne, verschillende soorten, behandelingen, littekens, onzekerheid, fabeltjes en nog veel meer.
Heb jij ervaring met natuurlijke behandelingen tegen acne? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen en kijk hierop!