Mijn Acne Verhaal

Click "Enter" to submit the form.

Mijn acne verhaal

Sinds mijn dertiende zijn de puistjes er. Niet zo gek als puber, maar inmiddels ben ik dertig en zijn ze er nog steeds. Gelukkig heb ik het nu goed onder controle, maar tot een paar jaar geleden had ik er behoorlijk last van. In dit artikel deel ik mijn ervaringen, zoektocht en inzichten.

Van jeugdpuistjes tot ‘adult acne’

Als kind had ik altijd een perfecte huid. Glad, rimpelloos en vol sproetjes in de zomer. Nooit dacht ik na over hoe ik eruit zag. ‘s Ochtends waste ik mijn gezicht met water, borstelde mijn haar en poetste mijn tanden. Klaar!

Rond mijn dertiende verschenen er opeens kleine pukkeltjes op mijn voorhoofd en kin. Dat was de grootste verandering van mijn leven tot dan toe: ik werd me extreem bewust van mijn uiterlijk.

De eerste stap was een bezoekje aan de Etos samen met mijn moeder. We kochten een facewash, lotion en dagcrème om mijn huid mee te verzorgen. Helaas gingen de puistjes daarmee niet weg. Een jaar later ging ik naar de huisarts en kreeg de Diane 35-pil voorgeschreven.

Dat werkte goed, na een paar maanden was ik van mijn puistjes af. Achteraf gezien vind ik dit wel best heftig, omdat ik nog zo jong was en gelijk al een zware pil kreeg voorgeschreven. Toch had ik er destijds weinig last van, gelukkig. Lees hier ook mijn uitgebreide artikel over de pil en acne.

Geen zin in lezen? Bekijk hier de video met mijn acne verhaal:

Stoppen met de pil

Rond mijn achttiende werd mijn huid echt helemaal rustig. Ik dacht: de puberteit is voorbij, klaar met de puistjes. Ik besloot om te stoppen met de pil, want ik wilde weten hoe het was zonder die hormonen in mijn lijf.

Toen begon de ellende pas echt.

De acne kwam in terug, heviger dan ooit. Op dat moment begon ik uit paniek gelijk weer met de pil, in de hoop dat het snel weg zou gaan. Dat was helaas niet het geval.

Omdat ik mijn mooie huidje terug wilde, ging ik weer naar de huisarts en kreeg ik benzoylperoxide voorgeschreven. Toen dat niet goed genoeg werkte, kreeg ik een tretinoïne (vitamine A-zuur) crème en vervolgens een antibioticakuur van half jaar.

Ondertussen slikte ik ook nog steeds de Diane-35 pil, waardoor ik het uiteindelijk weer aardig goed onder controle kreeg.

Prikkelbare Darm Syndroom

Toch is dat niet het einde van het verhaal. Na deze kuren (en laten we eerlijk zijn, een gezellig studentenleven met niet al te gezonde voeding) begon ik steeds meer last te krijgen van mijn darmen. Inmiddels was ik 21 en ging ik iedere avond met enorme buikpijn naar bed.

Ik besloot om weer naar de huisarts te gaan, die het Prikkelbare Darm Syndroom bij me constateerde. Dit is eigenlijk een verzamelnaam voor alle darmproblemen die niet echt te verklaren en behandelen zijn. Ik moest vooral zorgen dat ik genoeg vezels at en weinig stress had.

Eigenwijs als ik ben, ging ik zelf verder op onderzoek uit. Ik kwam bij het paleodieet uit – eten als de oermens – wat al snel hielp tegen de buikpijn. De acne bleef ook redelijk onder controle, maar verdween nooit helemaal.

Twee jaar later, in 2014, besloot ik voor de tweede keer om te stoppen met de pil. Die hormonen vond ik niet passen bij mijn natuurlijke leefstijl. Ik had in de tussentijd ook een lichtere pil geprobeerd, maar die werkte niet goed genoeg tegen de acne. Ik slikte daarom nog steeds de Diane-35 en las daar in de krant soms enge verhalen over. Tijd om te stoppen.

“Ik eet zo gezond, die acne zal vast niet terugkomen.”

Ik in 2014

Voor de tweede keer kreeg ik een extreme uitbraak van acne, waar ik ontzettend ongelukkig en onzeker van werd. Ik schaamde me er enorm voor, omdat ik zo gezond at en daar nota bene een blog over bijhield.

Mijn acne in 2014.

Toch wilde ik deze keer doorzetten, ik wilde niet meer aan de pil of andere medicijnen. Na een paar maanden werd het gelukkig wel wat rustiger, vermoedelijk doordat mijn hormonen weer een beetje in balans kwamen.

In die periode heb ik allerlei supplementen, natuurlijke oliën en andere verzorgingsproducten geprobeerd. De acne is echter nooit helemaal weggegaan, waardoor ik me, zeker met mijn ‘natuurlijke leefstijl’, erg schuldig en onzeker voelde. Lees ook mijn complete artikel over een natuurlijke behandeling van acne.

Soms huilde ik elke dag. Ik was net begonnen met werken en zag dagelijks op tegen contact met collega’s, familie en vrienden. Ik was me hyperbewust van mijn uiterlijk en droeg vaak foundation om de puistjes te bedekken. Op mijn blog deelde ik nooit foto’s van mezelf, alleen van de gezonde recepten die ik maakte.

Ik zocht naar een perfecte versie van mezelf die niet bestond.

Weer een uitbraak

Langzamerhand werd mijn huid wat rustiger. Ik kreeg meer zelfvertrouwen en durfde weer zonder make-up de deur uit. Ik deelde zelfs af en toe een foto van mezelf op mijn blog en Instagram, ondanks een paar puistjes.

Toch kreeg ik in 2017 opeens weer een flinke uitbraak van acne. Mijn hele kin zat onder de diepe, pijnlijke ontstekingen. Ik werd er wanhopig van.

Mijn acne begin 2017.

Ik wilde nog één keer kijken naar een natuurlijke oplossing en besloot om het eens te laten onderzoeken door een natuurarts. Mocht dat niet baten, dan zou ik naar een reguliere dermatoloog gaan.

De natuurarts gaf aan dat mijn darmen, ondanks mijn gezonde leefstijl, nog steeds waren verzwakt en dat ik een behoorlijk zinktekort had. Ik deed een darmfloratest, waaraan ze kon zien dat ik teveel schimmels en onvoldoende goede bacteriën in mijn darmen had.

Ik kreeg een sterke anti-schimmelkuur (op basis van oregano-olie), probiotica en een zink-supplement. Ook deed ik een voedselovergevoeligheidstest, waaruit bleek dat ik gevoelig was voor eieren en daar een sterke immuunreactie op gaf. Die moest ik een tijdje laten staan. Granen, peulvruchten en zuivel waren daarentegen geen probleem, iets wat ik jarenlang had vermeden met het paleodieet.

De acne werd door deze interventies al snel minder. Zo rustig was het in jaren niet geweest! Wel was snel zichtbaar wat de impact van die hevige uitbraak was geweest: littekens op mijn kin, slapen en voorhoofd.

Het is overigens niet wetenschappelijk bewezen dat voeding of de darmen een directe invloed op acne hebben. Dit verhaal is puur op basis van mijn eigen ervaring en was wellicht deels een placebo-effect.

Schuldgevoel

Achteraf kan ik erg kwaad en verdrietig worden. Ik heb me enorm schuldig en minderwaardig gevoeld door mijn acne. Ik dacht dat het volledig aan mezelf lag: ik deed niet goed genoeg mijn best met mijn leefstijl en ook: mijn leefstijlblog stelde niks voor, want ik had puistjes.

Vaak hoor je van goeroes, influencers en bedrijven die een gezonde leefstijl aanraden dat ‘je bent wat je eet’ en dat je door paleo, vegan, low-carb, of wat dan ook, je lichaam totaal onder controle kan krijgen.

Als dat niet lukt, dan is het je eigen fout. Dan had je maar meer groenten, fruit, vette vis, geactiveerde kool (say what?!) of wat dan ook moeten eten. Ok, dat zeggen ze misschien niet letterlijk, maar impliciet wordt dit wel gesuggereerd.

Natuurlijk speelt leefstijl een belangrijke rol in je gezondheid. We weten allemaal dat roken schadelijk is en dat groenten en fruit goed zijn voor je. Maar niet alles kun je volledig onder controle krijgen door gezond te eten, er spelen ook andere dingen mee zoals genen, omgeving, stress en pech.

Ondanks mijn ‘gezonde’ leefstijl bleef ik last van acne houden, omdat mijn huid daar nou eenmaal gevoelig voor is. Verder ben ik ontzettend gezond en heb ik eigenlijk nooit last van kwaaltjes. Toch heeft de acne gezorgd voor veel stress en schaamte over mijn lichaam, wat eigenlijk niet nodig was.

Op dit moment

En hoe is het nu, anno 2020?

Ik ben 30 en ja, de puistjes zijn er nog steeds. Lang niet meer zo erg en eigenlijk alleen als ik bijna ongesteld moet worden. Selfies maken vind ik geen probleem. Ik kwam afgelopen jaar zelfs op televisie zonder make-up op, om te vertellen over mijn ervaring met acne. Hell yeah!

Ik eet inmiddels niet meer strikt volgens een bepaald dieet (behalve geen vlees en heel weinig alcohol). Dat geeft me veel rust. Ik voel me meer ontspannen over eten en geniet er weer van. Mijn acne is niet verergerd en ik heb, mede door de hulp van de natuurarts in 2017, nauwelijks darmklachten meer.

Ik zie eindelijk in dat ik me niet zo schuldig hoef te voelen. Het is helaas een feit dat mijn huid gevoelig is voor acne, dat heb ik inmiddels steeds meer geaccepteerd. Ik zal nooit een perfect perzikhuidje meer krijgen, zeker nu de rimpels ook beginnen te komen. Maar dat is niet erg.

Momenteel ben ik wel bezig met het behandelen van de acne-littekens. Ik heb al een aantal fruitzuurpeelings gehad en wil binnenkort advies inwinnen bij een professioneel huidtherapeut. Vooral op mijn kin zit er aardig wat littekenweefsel waarvan ik verwacht dat het een stuk minder kan worden.

Mijn huid nu, met littekens en af en toe een puistje. Niet perfect, maar dat is oké.

Mijn advies aan jou

Wat ik zelf de hard way heb ingezien is dat het niet aan mij ligt. Acne is een serieuze huidaandoening. Het heeft het imago van een kwaaltje, zoiets als een kalknagel of verkoudheid, waar je zelf de verantwoordelijkheid voor hebt.

Laten we acne serieus nemen. In de puberteit, maar ook daarna. Ga naar een huisarts, vraag om hulp van een dermatoloog en waar nodig een psycholoog. Laat je vooral niet gek maken door allerlei hypes en blijf bewust van het feit dat er geen one-size-fits-all oplossing voor acne is. Zeker niet door iets wat uit een potje van een duur cosmeticamerk komt.

Het is persoonlijk wat wel en niet werkt en het is complexer dan het misschien lijkt. Voor de een zit het misschien wel in voeding of huidverzorging, voor een ander is het hormonaal of genetisch.

Ik heb lang gewacht om hulp te vragen, omdat ik vond dat ik het zelf moest oplossen. Nu had ik het geluk dat de natuurarts mij goed kon helpen, maar achteraf had ik al in 2014 (na de tweede keer stoppen met de pil) begeleiding van een dermatoloog willen hebben. Nu heb ik littekens die misschien wel voorkomen hadden worden. Maarja, dat is achteraf.

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om je huid met zachte producten te verzorgen en niet teveel aan de puistjes te zitten. Meer kan je zelf eigenlijk niet doen.

En onthoud: jij bent oké. Met en zonder acne.

Verder lezen:

Of leer alles over acne, soorten acne, behandelingen en nog veel meer in mijn e-book Acne Essentials!

Voor alle duidelijkheid: ik ben geen arts of wetenschapper. Ik hoop je met dit artikel vooral te inspireren om minder streng voor jezelf te zijn en om hulp te vragen als dat nodig is. Mocht je vragen, tips of feedback hebben: laat het me gerust weten. 

Comments.

 • Mooi hoor! Mooi geschreven! En wat fijn dat het nu wat rustiger is geworden. Ik hoop dat het zo een beetje stabiel zal blijven

 • Bedankt voor het delen van je verhaal. Ondanks dat ik helemaal geen last heb van acné, denk ik dat het laten doen van een darmfloratest voor iedereen wel eens zinvol kan zijn. Ik zelf zou dat in ieder geval graag eens willen laten doen. Mag ik je vragen bij welke natuurarts je bent geweest of met wie jij goede ervaringen hebt? Groetjes Marjolein uit Amersfoort

  • Hoi Marjolein, een darmfloratest is zeker heel nuttig! Ik ben bij Miriam Schumacher geweest, zij was voorheen regulier arts. Die combinatie vond ik prettig, ze heeft een heel nuchtere kijk. Ze zit in Castricum, maar vond het reizen het wel waard!

 • Wauw, ik laat nooit iets achter op websites of blogs, maar ik herken mezelf zo in jou wat dit betreft. Dankjewel voor het delen en de mooie beschrijving. Ik zie mijn acne ook als een remindr dat ik goed voor mezelf moet zorgen. Zelfs sporten en bezoekjes aan het Turks stoombad behoren daarbij, want: goed voor de huid. Net als kurkumashotjes en zo min mogelijk suiket eten, enz. Maar jouw verhaal stimuleert me om zelf ook eindelijk naar een natuurarts te gaan. En ik denk dat ik ook de stap neem om naar Castricum te gaan, why not?

  • Dat is mooi om te horen! Ik ben echt heel blij dat ik toch hulp heb ingeschakeld, want eigenlijk vond ik dat ik het zelf moest oplossen. Succes met jouw pad, ik hoop dat jij ook een goede oplossing kunt vinden!

 • Hoi Susan,

  Wellicht een beetje late reactie, ik lees jouw blogs nu pas. In eerste instantie kijk ik naar jouw profielfoto bovenaan elke pagina en denk: goh wat een mooie meid. Voordat ik jouw blog las over acne, zie ik ook geen acne op jouw profielfoto. Nou staat m.i. mooi zijn compleet los van acne, en zoals je wel vaker gehoord hebt, zien de mensen om jouw heen vooral de persoon die jij bent en niet de eventuele en zogenaamde imperfecties. Ik heb zelf ook last van (lichte) acne en grove porien, en ben sinds kort, op mijn 45ste begonnen met het dragen van lichte make-up. Dit doet mijn huid op wonderbaarlijke wijze goed, en ik vind mezelf er sinds jaren weer wat mooier uit zien. Net als jij slikte ik al op jonge leeftijd de Diane pil, maar was die hormonen ook zat na een aantal jaren, waardoor een “perfect” huidje, ineens een rommeltje werd.
  Ik vind het bewonderenswaardig dat je zo open bent over dit onderwerp in jouw blog, echt heel mooi, en ben blij voor jouw dat de adviezen van de natuurarts jou zo geholpen hebben.

  • Dankjewel Chantal, wat een lieve reactie! <3 Dat doet me goed, want het maakt me ook nog steeds regelmatig onzeker hoor. Maar hoe meer open we hierover zijn, hoe beter.

 • Bedankt voor de handige tips over acne. Leuk geschreven. Veel jongeren moeten jou behandelingen toepassen.

 • Beetje late reactie maar wat een herkenbare situatie! Ik zelf heb al 10 jaar last van acne. Alle zalfjes gehad, en zelfs 2x een kuur roaccutane. Ontzettend zwaar paardenmiddel. Niets hielp en ben nu bij een huidtherapeut die me hopelijk verder kan helpen. Zelf ben ik Vegan en is het erg vervelend dat je ondanks je gezonde levensstijl en pure producten nog steeds een slechte huid hebt. Ik heb ook het idee dat ik een “perfecte” huid moet hebben gezien mijn gezonde voeding.

  Wel heb ik zelf ook PDS en ben er achter gekomen dat zuivelproducten en vet eten niet voor mij zijn weggelegd. Helaas zit acne in de familie en ga ik dit niet zelf kunnen oplossen. Of ik nou een kilo wortelen eet of een vet patatje…

  • Zo vervelend is dat he! Dat je wel gezond eet en je best doet, maar dat je alsnog acne hebt. Ik hoop echt dat de huidtherapeut je kan helpen. Nu mijn PDS een stuk minder is, is mijn huid ook een stuk rustiger. Maar dat is zo persoonlijk… sterkte! <3

 • Hallo Susan, zou je mij vertellen waar en welke schimmelkuur je hebt gehad en welke probiotica en zink je hebt gekocht?

  Ik zat te denken aan de tuinen maar als jij me kan adviseren zou ik helemaal blij zijn

  • Ik had een anti-schimmelkuur met een oregano-supplement (A.D.P. van Biotics Research). Daarna had ik zink van Bonusan en een probioticum van Vitals. Dit heb ik besteld via de natuurarts, ik weet niet of het overal verkrijgbaar is. En bovendien was dit op basis van een bloed- en darmonderzoek, dat zou ik zeker aanraden.

 • Marie de Jonge

  Hey Susan, bedankt voor het delen van je verhaal. Ik heb sinds mijn pubertijd ook altijd veel last gehad van acne. Ook heb ik verschillende middelen geprobeerd. Naast dat ik mijn voeding nu aanpas, laat ik mijn gezicht ook een keer per maand behandelen. Mijn acne is daardoor minder heftig geworden.

 • Hoi Suzan,

  Jou verhaal lijkt wel over mijn leven te gaan! Ik wordt morgen 32 en zit nog steeds onder de acne, ondanks dat ik wel 2 kinderen heb gedragen en mijn huid toen wel clean was. Ik heb een getinte huid en krijg zwarte littekens van de acne helaas. Waar kan ik naar zo een natuurarts gaan? Ik kom zelf uit Den Haag en ik ben echt zo onzeker door de acne.

  • Hoi Sarah, wat vervelend dat je nog steeds last hebt van acne. Ik heb zelf alleen ervaring met een natuurarts in Castricum (Miriam Schumacher), dat is wel een eindje weg. Je kunt ook eens kijken naar een huidtherapeut bij jou in de buurt, die weten ontzettend veel over acne en littekens. Je kunt bij een huidtherapeut een gratis intake doen om te kijken of het wat voor je is. Heel veel sterkte en succes! <3

 • Hoi Suzan,

  Wat een mooi en sterk verhaal. Ongelooflijk dat je na zoveel proberen toch nog steeds last hebt.
  Mag ik je iets aanraden? Het is zeker de moeite waard en na een paar weken zou je al een heel mooi resultaat moeten zien!
  Esse skincare is een Zuidafrikaans, heel natuurlijk merk. Ze zijn 100% vegan en crueltyfree en gaan voor zoveel mogelijk biologische werkstoffen die trouwens enkel uit wildgroei worden getrokken. Ze proberen ook zoveel mogelijk CO2 neutraal te zijn en zijn ‘s werelds allereerste merk die met levende bacteriën in huidproducten zijn begonnen. Het zijn die probiotica die uw leven zullen veranderen. Over de manier waarop goede bacteriën zorgen dat er geen plaats meer is voor acne en slechte bacteriën!

  Hopelijk heb je hier veel aan en geraak je eindelijjk af van die vervelende aandoening!

  groetjes, Patricia

 • Hi susan!

  Ik lees je verhaal nu net in de flair! Ik herken echt alles wat je schrijft! Ook hier prikkelbaar darm syndroom. Een ook tot mijn 30e last gehad van acne! Voelde me net een monster! Ik had ook van alles geprobeerd. Tot ik dermalogica tegen kwam! Dit heeft mijn leven compleet verandert. Ik gebruik sochtends en savonds de special cleansing gel. En savonds nog eens de micro foliant scrub. Ook gebruik ik de daily active moisturizer sochtends en savonds na de dermalogica tonic spray. Het is even een rituel! Maar heb nu nooit meer een droge of juist heel vette huid. En de acne was compleet weg binnen 2 maanden. Het kost wat.. maar het gaat ook lang mee.. op nicebeauty.nl kan je het goedkoop aanschaffen. Mijn vriend had ook altijd grote onstekingen op zn wangen. En hij heeft sinds het gebruiken van de cleansing gel ook niks meer.
  Hoop dat je er iets aan hebt! Echt het proberen eens waard!

  Groetjes,

  • Hi Mo, wat fijn om te horen dat je een goede oplossing voor je acne hebt! Gelukkig heb ik mijn acne nu ook goed onder controle met een vaste verzorgingsroutine. Ik ga eerst mijn huidige producten (vooral van Paula’s Choice) opmaken, maar ik zal Dermalogica zeker onthouden!

 • Wat een herkenbaar verhaal! Hoe lang heb je die oregano olie gebruikt? Ben je daarna pas gestart met de probiotica en zink of al tijdens de anti schimmelkuur met oregano olie? Gebruik je nu nog steeds een onderhoudsdosis of moet ik het zien als een kuur?

  • Hoi Willeke, ik weet niet meer precies hoe lang ik de oregano heb gebruikt (is alweer 4 jaar geleden!) maar volgens mij rond de 1 tot 1,5 maand. Ik gebruikte tegelijk de zink, maar daarna pas de probiotica. De oregano was echt een kuur, daarna had ik veel minder last van mijn darmen. Probiotica gebruik ik nog wel regelmatig, in periodes als mijn darmen weer een beetje onrustig zijn. Ik hoop dat je hier wat aan hebt! Ik deed het wel onder begeleiding van een natuurarts, zij gaf mij alle adviezen op basis van een darmfloratest. Succes!

 • Hallo Susan, bedankt voor je reactie. De oregano olie heeft eigenlijk al direct een positief effect gehad. Dinsdag is de voedselintolerantie test gedaan. Benieuwd naar de uitslag. Echt super dat jij je verhaal met iedereen hebt gedeeld. Groetjes Willeke

  • Hoi Willeke, bij mij wel ja! Ik had heel snel effect van de oregano-olie, echt heel fijn. Spannend van de voedselintolerantietest, veel succes! En graag gedaan voor het delen, heel fijn dat ik er zo mensen mee kan helpen. 🙂 Groetjes, Susan

Leave a Comment.

Hoi! Leuk dat je hier bent. Ik ben Susan en ik ben 31 jaar. Jarenlang heb ik enorm last gehad van acne, nu heb ik het gelukkig goed onder controle. Op basis van mijn ervaring en kennis deel ik tips over acne behandelen, fijne huidverzorging en op een positieve manier omgaan met acne. 💛

Lees hier meer over mij & deze site

Nieuwste video

© All rights reserved.