Mijn Acne Verhaal

Click "Enter" to submit the form.

Wat is het beste middel tegen acne?

Als je last hebt van acne, probeer je waarschijnlijk een heleboel verschillende producten tegen acne. Dat deed ik in ieder geval wel. Van allerlei lotions, maskers en crèmes tot het aanpassen van mijn eetpatroon en leefstijl. Ik probeerde echt alles om maar van de puistjes af te komen. Maar wat werkt nou echt goed? En wat kun je beter niet doen?

Beste middel tegen acne bestaat niet

Om maar met de deur in huis te vallen: hét beste acne middel bestaat niet. Er is geen wondermiddel wat voor iedereen helpt tegen puistjes. Helaas pindakaas. Maar niet getreurd, er zijn wel degelijk producten die echt effectief zijn bij acne. Dit is wel heel persoonlijk en het is een kwestie van uitproberen om te ontdekken welke producten voor jou werken.

Welke middelen of dingen zijn dat? Hieronder geef ik een overzicht.

1. Exfoliant met BHA of AHA

Dit heeft voor mij enorm geholpen: een exfoliant. Dit is een chemische scrub, dus zonder korreltjes, wat de dode huidcellen verwijdert. Het tast de zuurgraad van de huid niet aan en zorgt voor snellere huidvernieuwing. Dit voorkomt verstopte poriën, wat mee-eters en puistjes veroorzaakt.

Er zijn verschillende soorten exfolianten verkrijgbaar, de meest bekende zijn met BHA en AHA.

BHA staat voor beta-hydroxyzuur, vaak in de vorm van salicylzuur. BHA is ontstekingsremmend en heeft een antibacteriële werking. Dit is vooral fijn als je last van acne hebt. Het maakt de huid wel droog, dus daarna is het smeren van een crème of olie van belang.

AHA is alfa-hydroxyzuur, vaak glycolzuur of melkzuur. Dit vernieuwt ook de huid en houdt vocht vast. Dit is fijn als je een droge of gevoelige huid hebt.

Er zijn verschillende sterktes verkrijgbaar, van 1 tot wel 10%. Je kunt het beste beginnen met een lage dosering, want het kan de huid irriteren. Langzaam kun je het opbouwen naar een hogere dosis, afhankelijk van hoeveel jouw huid nodig heeft. Let wel op dat je overdag een crème met SPF gebruikt, want het maakt de huid gevoeliger voor de zon.

Zelf gebruik ik 1x per dag de 2% BHA lotion van Paula’s Choice. Hierdoor heb ik een stuk minder mee-eters en mijn hele huid is gladder en frisser. Puistjes gaan sneller voorbij en ook gerstekorrels en andere oneffenheden zijn minder geworden. Mijn huid is nu redelijk rustig, maar ik gebruik dit nog steeds dagelijks als ‘onderhoud’ tegen acne.

2. Benzoylperoxide

Misschien wel het meest bekende middeltje tegen acne: benzoylperoxide. Al sinds de jaren ’60 wordt benzoylperoxide op grote schaal gebruikt als behandeling tegen acne, tot op de dag van vandaag. Het doodt bacteriën en ontstopt de poriën, net als een chemisch exfoliant. Dit is alleen een stuk sterker, het kan de huid flink uitdrogen. Het is daarom belangrijk om het langzaam op te bouwen.

Het nadeel van benzoylperoxide is dat het kleding, sieraden, brillen en beddengoed kan bleken. Ook is het belangrijk om op te letten met de zon, omdat het je huid sneller kan verbranden. Smeer met een goede zonbescherming en zit niet te lang in de zon.

Vaak is benzoylperoxide een van de eerste middeltjes die je huisarts zal voorschrijven. Maar je kunt het ook zelf in de apotheek kopen voor een paar euro, het is zonder recept verkrijgbaar. Het is zeker de moeite waard om een tijdje te proberen.

benzoylperoxide acne
Ik heb ook benzoylperoxide in huis, wat ik gebruik als mijn acne weer erger wordt.

3. Retinoïde

Naast benzoylperoxide zijn er ook crèmes met retinoïden. Dit is meestal in de vorm van adapaleen of tretinoïne. De werking lijkt sterk op benzoylperoxide. Bij sommigen werkt dit beter dan benzoylperoxide, daarom is dit ook een goede mogelijkheid om te proberen.

Let wel op, want de acne kan in het begin van de behandeling tijdelijk erger worden. Ook kan je last hebben van huidirritaties, roodheid, droge huid, schilfering, branderigheid en een verhoogde gevoeligheid voor zonlicht. Deze behandeling is niet geschikt tijdens zwangerschap en borstvoeding.

Normaalgesproken krijg je een crème met retinoïden op recept van de huisarts, maar er zijn ook mildere vormen te koop zonder recept. Vaak is dit in de vorm van retinol, ook wel vitamine A. Als je een gevoelige huid hebt of de acne niet zo heel ernstig is, kan dit ook een goede vorm zijn om te gebruiken. Ik gebruik zelf af en toe een serum met 1% retinol van Paula’s Choice.

4. Antibiotica en andere medicatie

De huisarts kan ook andere medicatie voorschrijven als bovenstaande crèmes niet genoeg werken. Dit kan antibiotica zijn, in de vorm van een zalf of als een kuur met pillen, isotretinoïne (ook wel bekend als roaccutane) of in bepaalde gevallen de anticonceptiepil.

Antibiotica kan maar beperkt worden ingezet, omdat bacteriën resistent kunnen worden. Dit is altijd in overleg met de huisarts of dermatoloog. Hetzelfde geldt voor isotretinoïne, dit wordt alleen ingezet als andere middelen niet voldoende werken en de acne ernstig genoeg is.

Over acne en de pil zijn de meningen sterk verdeeld. Het kan heel goed werken, maar ook meer problemen veroorzaken. Over mijn ervaringen met de pil schreef ik een uitgebreid artikel: de pil en acne.

5. Zacht voor je huid zijn

Naast alle bovenstaande tips voor middeltjes tegen acne, is het daarnaast juist belangrijk om zacht voor de huid te zijn. Dus zo min mogelijk puistjes uitknijpen, niet krabben en pulken, niet je huid schoonmaken met irriterende zeep of scrub, niet teveel hardhandig wrijven over je puistjes met een handdoek en niet te lang in de zon zitten om puistjes uit te drogen. Ook dingen als tandpasta of aspirinepoeder zijn veel te agressief om op de huid te smeren en doen niks tegen de oorzaken van acne.

Je huid is druk bezig met allerlei herstelprocessen, ook als je ontstekingen hebt, dus geef het vooral rust en tijd. Gebruik liever een zachte reiniger die de pH-waarde van de huid niet aantast. Verzorg je huid met een neutrale crème zonder parfum en gebruik niet teveel make-up. Een beetje make-up is prima hoor, maar gebruik het liefst producten op waterbasis en verwijder het iedere avond weer.

In andere woorden, laat je huid het werk doen. Hoe meer jij je huid irriteert (afgezien van een exfoliant, benzoylperoxide of retinoïde), hoe minder goed je huid kan herstellen.

6. Niet teveel suiker

Er is weinig bewijs dat voeding de acne kan laten verergeren. Je hoeft niet op een streng dieet of allerlei voedingsmiddelen te vermijden. Maar er is wel licht bewijs dat het eten van veel suiker acne kan verergeren, vanwege een hoge insulinespiegel. Insuline beïnvloedt de talgproductie, wat poriën kan verstoppen.

Probeer dus niet teveel snelle suikers te eten, zoals koek, snoep en frisdrank. Ook witte meelproducten, zoals wit brood en witte rijst, laten de insulinespiegel snel stijgen. Kies liever voor volkorenbrood, zilvervliesrijst en andere vezelrijke producten. Dit is sowieso een stuk gezonder voor iedereen. Maar wees ook niet bang voor alles met suiker. Eet gerust af en toe een stuk chocola, daar krijg je niet gelijk veel acne van. Het gaat vooral om de lange termijn.

Ik heb jarenlang een heel streng dieet gevolgd, zonder suiker, zuivel en granen. Dit heeft bij mij de acne niet verminderd. Ik kreeg er wel veel stress van, want ik was continu bezig met eten. Dit is absoluut niet gezond, hoe gezond je dan ook denkt te eten.

Blijf je last van acne houden?

Helaas is er niet een middel tegen acne voor iedereen. Het is heel persoonlijk wat bij jou werkt, dus probeer eens bovenstaande producten en tips uit. Maar blijf je last houden van acne, ga dan zeker naar de huisarts. Zeker bij zwaardere vormen van acne, daarbij zijn namelijk nog andere behandelingen bij nodig.

Meer weten?

Lees ook mijn andere artikelen over acne die gerelateerd zijn aan de juiste middelen bij acne:

En luister naar mijn gesprek met dermatoloog dr. Rieke Driessen over acne, waarin ze ook vertelt over middeltjes bij acne:

Welk middel tegen acne werkt bij jou goed?

Leave a Comment.

Hoi! Leuk dat je hier bent. Ik ben Susan en ik ben 31 jaar. Jarenlang heb ik enorm last gehad van acne, nu heb ik het gelukkig goed onder controle. Op basis van mijn ervaring en kennis deel ik tips over acne behandelen, fijne huidverzorging en op een positieve manier omgaan met acne. 💛

Lees hier meer over mij & deze site

Nieuwste video

© All rights reserved.