Mijn Acne Verhaal

Click "Enter" to submit the form.

Acne huidverzorging – tips & mijn routine

Er zijn ontzettend veel verzorgingsproducten gericht op het behandelen van acne, maar wat werkt echt en waar kun je op letten?

Belangrijk om te weten is dat huidverzorging geen wondermiddel tegen acne is. Het zal de acne niet laten verdwijnen, maar het kan wel helpen om het onder controle te houden.

Ik sprak over de rol van huidverzorging bij acne met dermatoloog Rieke Driessen van het Radboudumc in mijn podcast. Zij gaf aan dat huidverzorging niet diep genoeg in de huid werkt om de acne echt bij de bron aan te pakken, maar dat het de huid wel reinigt en verzorgt.

Iedere dag dag hopen bacteriën en talg zich op en het is daarom goed om de huid elke dag te reinigen en verzorgen. Zeker als je make-up gebruikt is het belangrijk om de huid voor het slapen gaan te reinigen.

Let wel op dat de de producten de huid niet uitdrogen of irriteren en dat ze de poriën niet verstoppen. Bovendien zegt de prijs van huidverzorging niks over hoe goed het werkt. Het is vooral een kwestie van uitproberen wat jij fijn vindt.

Dat heb ik ook gedaan en ik heb nu eindelijk een skin care routine gevonden die voor mij goed werkt! Het maakt mijn huid schoon en zacht, maar irriteert niet.

Mijn huid nu. Ik heb wel wat littekentjes en een paar kleine puistjes, maar dat vind ik niet erg.

Oorzaken van acne aanpakken

Mijn ervaring is dat bepaalde skin care producten goed helpen als je acne hebt. Het werkt het beste als de producten zich richten op de vier grootste oorzaken van acne, namelijk:

  1. overmatige talgproductie;
  2. snelle verhoorning van de huid;
  3. overgroei van bacteriën;
  4. ontstekingen.

Bekende medicatie tegen acne, zoals benzoylperoxide en retinoïden (vitamine A-crème), pakken deze vier oorzaken heel effectief aan, maar drogen de huid ook sterk uit. Bij milde acne kom je al een heel eind met de juiste huidverzorging, al zal je het wel trouw elke dag moeten gebruiken.

Lees ook mijn artikel over acne behandelen, daarin bespreek ik uitgebreid de oorzaken en behandelmethodes van acne.

Mijn skin care routine tegen acne

Na lang zoeken en heel veel verschillende merken geprobeerd te hebben, ben ik vooral blijven hangen bij Paula’s Choice en Gladskin. Dit vind ik heel fijne merken. Van Paula’s Choice gebruik ik graag de producten van de Clear-lijn, deze zijn speciaal gemaakt voor de acne-gevoelige huid. Ik was bang dat dit mijn huid zou uitdrogen, maar dat is gelukkig niet het geval. Het is zacht genoeg voor mijn gevoelige huid, maar effectief tegen acne en mee-eters. Ook gebruik ik een aantal boosters om de huid extra te ondersteunen.

Van Gladskin gebruik ik de Acne Gel tegen actieve puistjes. De gel pakt de bacteriegroei aan, maar laat de huid verder met rust. De producten zijn heel mild.

Mijn huidverzorgingsroutine is nu als volgt:

‘s Ochtends

‘s Avonds

In de basis is dit voldoende. Zelf heb ik ook nog wat aanvullende producten, namelijk:

  • Een crème met azelaïnezuur. Dit lijkt op benzoylperoxide, maar is een stuk milder. Dit meng ik ‘s avonds regelmatig met mijn crème.
  • Een vitamine c serum van de Hema, om pigmentvlekjes te vervagen en mijn huid op te frissen.
  • Een serum met 1% retinol. Dit is een hele milde vorm van vitamine A voor snellere huidvernieuwing. Vroeger had ik een tijdje een vitamine A-crème van de huisarts, maar die was enorm heftig. Dit is veel milder en meng ik 2x per week met mijn nachtcrème.
  • Een kleimasker. Die gebruik ik als ik last heb van veel puistjes en een vettere huid (vaak in de week voor mijn menstruatie).

Voel je natuurlijk vrij om andere merken en producten te testen. Iedere huid is anders! Kijk hier ook eens voor meer productadvies acne vulgaris.

Bekijk ook deze video waarin ik mijn skin care routine laat zien en er meer over vertel:

BHA of AHA lotion

Mijn heilige graal tegen acne is de 2% BHA lotion. BHA staat voor beta-hydroxyzuur en heeft een licht peelend effect. Het verwijdert de bovenste huidlaag, terwijl de zuurgraad behouden blijft. Dit zorgt voor snellere huidvernieuwing, het verbetert de textuur van de huid en voorkomt verstopte poriën. Dit is dus heel effectief bij acne.

Bij mij zijn hierdoor alle gerstekorreltjes verdwenen (die had ik rond mijn ogen) en vrijwel alle mee-eters op mijn kin en wangen. In het geheel lijkt mijn huid frisser en minder dof. Ik gebruik het alleen ‘s avonds, maar als je huid minder gevoelig is, kun je het ook ‘s ochtends voor je dagcrème opdoen. Let wel op dat je daarna een crème met SPF gebruikt, want het maakt de huid gevoeliger voor de zon.

Er zijn verschillende sterktes verkrijgbaar, van 1 tot wel 10%. Naast BHA is er ook AHA, dit is alfa-hydroxyzuur. AHA, vaak glycolzuur of melkzuur, vernieuwt de huid ook en houdt vocht vast. Dit is fijn als je een droge of gevoelige huid hebt.

BHA, vaak in de vorm van salicylzuur, is ontstekingsremmend en heeft een antibacteriële werking. Dit is vooral fijn als je last van acne hebt. Het maakt de huid wel droog, dus daarna is het smeren van een crème of olie van belang.

Ik gebruik dus de 2% BHA lotion van Paula’s Choice en die vind ik superfijn. Deze irriteert mijn huid niet, maar maakt mijn huid wel veel gladder. Het vermindert helaas niet de diepere acne littekens, maar alle oppervlakkige bultjes en mee-eters verdwenen binnen een paar dagen. Hierdoor ontstaan ook weer minder snel nieuwe puistjes.

Voor zwaardere chemische peelings kun je naar een schoonheidsspecialiste of huidtherapeut, dit wordt ook ingezet voor het behandelen van acne littekens. Hiervan zijn de percentages werkzame stoffen veel hoger, maar irriteren de huid sneller. Vraag hiervoor altijd om advies van een deskundige huidtherapeut of dermatoloog.

Scrubben?

Bij mee-eters en puistjes is het heel verleidelijk om te scrubben, zodat je dode huidcellen verwijdert. Maar een product met korreltjes of een behandeling als microdermabrasie (een intensieve peeling waarbij met een apparaat microkristallen op hoge snelheid op de huid worden gebracht) irriteert de huid enorm. Dit kun je beter vermijden als je acne met ontstekingen hebt.

Gebruik liever een chemische exfoliant, zoals een BHA of AHA lotion of gel die ik hierboven beschreef. Hiermee verwijder je ook dode huidcellen, maar dan zonder fysieke irritatie van de huid.

Mee-eters en puistjes uitknijpen?

Het is ook verleidelijk om mee-eters uit te knijpen, omdat ze opvallend zijn en soms heel makkelijk eruit te halen zijn. Dit kun je doen, maar het is wel van belang om dit goed te doen. Anders heb je kans op extra irritaties en ontstekingen.

Bij salons wordt vaak een comedonenlepel (een metalen langwerpig staafje met een lusje) gebruikt. Hoe effectief dit is, is vooral afhankelijk van de kundigheid van de specialist. Doe dit liever niet thuis, tenzij je echt weet wat je doet. Anders heb je kans op littekentjes.

Wil je wel zelf aan de slag? Richt je alleen op zwarte comedonen die makkelijk te verwijderen zijn. Dieper liggende (witte) comedonen kun je niet uitknijpen.

Je kunt eerst douchen of de huid stomen, zodat het zachter wordt. Daarna kun je met een schone naald de mee-eter inprikken en dan met je wijsvingers (ingewikkeld in twee tissues) de mee-eter uitknijpen.

Puistjes kun je het beste niet uitknijpen en gewoon laten zitten. Maar als er een witte of gele kop op zit, kun je deze ook met een schone naald inprikken en deze zachtjes uitknijpen. Knijp echt alleen de pus eruit, ga niet door met knijpen als het bloedt.

Maskers en neusstrips

Er zijn ook allerlei maskers en neusstrips, vaak met geactiveerde kool, om mee-eters te verwijderen. Soms werkt dit wel, maar kan de huid wederom meer irriteren. Bovendien is de kans groot dat de talgklieren zich uiteindelijk weer vullen met talg en dode huidcellen.

Het is daarom beter om de vorming van mee-eters te voorkomen. Dit doe je met een product met een licht peelend effect, zoals een lotion of gel met AHA of BHA, benzoylperoxide of een crème met vitamine A-zuur (retinoïde).

Zelf gebruik ik wel af en toe een kleimasker, maar dat doe ik alleen op momenten dat mijn huid vetter dan normaal is. Ik laat het masker dan ook niet helemaal opdrogen, want dat is te uitdrogend voor mijn huid. Het verwijdert niet alle mee-eters of puistjes, maar maakt mijn huid wel minder vettig en het voelt fris aan. Daarna smeer ik altijd een crème.

Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes

Er zijn ontzettend veel huis-tuin-en-keuken middeltjes op het internet te vinden om acne te behandelen. Denk aan tandpasta, rauwe aardappel, honing, aspirine en citroensap. De gekste dingen komen voorbij, ik heb zelfs een keertje iets gelezen over urine op de huid deppen…

Allereerst is het niet bewezen hoe effectief dit allemaal tegen acne is. Het meeste hiervan, zoals tandpasta of aspirine, zijn enorm irriterend. Je wilt je huid juist niet meer irriteren, want dat kan puistjes op de lange termijn verergeren.

Het beste is gewoon een vaste routine met een facewash, lotion en crème die goed voor jouw huid werken.

Is natuurlijk beter?

Ik heb jarenlang alleen maar natuurlijke producten gebruikt, want ik dacht dat dit beter voor mijn huid was. Zo heb ik heb een tijdlang mijn gezicht alleen met water gewassen en daarna wat jojoba-olie opgedaan als verzorging. Maar hiermee werd de acne niet minder, omdat het de oorzaken niet aanpakt.

Inmiddels weet ik dat acne diep in de huid ontstaat. Daarom is een skin care routine die actief acne tegengaat veel effectiever dan ‘zo natuurlijk mogelijk’. Voor mij is dat een reiniger die overtollig talg verwijdert, BHA lotion die de poriën ontstopt en een niet-vette crème die kalmeert en beschermt tegen de zon.

Dit is lang niet ‘100% natuurlijk’, maar maakt mijn huid een stuk gladder en rustiger. Ik heb minder mee-eters en gerstekorrels dan ooit tevoren. De producten van Paula’s Choice zijn wel bijna allemaal vegan en dierproefvrij.

Soms heb ik nog steeds puistjes, vooral voor en tijdens mijn menstruatie. Daar probeer ik zo min mogelijk aan te zitten, om littekentjes en verdere ontstekingen te voorkomen.

Ik heb nu eenmaal een acne-gevoelige huid, vanwege aanleg en hormonen. Hopelijk wordt dat door de tijd heen steeds minder (ik ben nu 30), maar tot die tijd blijf ik mijn huidverzorgingsroutine trouw toepassen.

Lees ook mijn uitgebreide artikel over natuurlijk acne behandelen en mijn visie hierop.

Blijf je last van acne houden?

Als je last van acne blijft houden of als je worstelt met onzekerheid en schaamte, ga dan zeker langs de huisarts. Deze kan je doorverwijzen naar een dermatoloog of psychodermatoloog. Ook kun je terecht bij een huidtherapeut, dit zijn specialisten in huidbehandelingen bij acne.

Wat ik in het begin ook al schreef: huidverzorging kan zeker helpen om de acne te verminderen, maar het is geen wondermiddel. Blijf niet te lang rondlopen met je acne als je je daar niet goed bij voelt. Voel je niet schuldig, acne komt niet door een slechte hygiëne of ongezonde voeding. Vraag om hulp, dat is echt oké.

Ik hoop in ieder geval dat mijn huidverzorging tips je wel een fijne basis geven in het behandelen van acne. Maar wees je ervan bewust dat acne een serieuze huidaandoening is en dat je het niet niet alleen hoeft te doen.

Veel succes!

Heb jij nog aanvullende tips die voor jou werken? Laat het weten in de comments.

Disclaimer: de linkjes naar producten zijn affiliate links, waarmee ik een klein percentage verdien. Dit heeft verder geen invloed op de prijs voor jou.

Comments.

  • Petra Van Der Horst

    Beste Susan,
    Ik heb jouw verhaal gelezen en voel zó met je mee. (Ik zocht iets over eczeem, en ach, dan lees je zo een uur weg over dingen waar je eigenlijk niet naar zocht😆)
    Maar die enorme zoektocht naar dé oplossing voor acne, het proberen van alle huismiddeltjes tot de meest agressieve middelen van specialisten, kapitalen heeft het me gekost.
    Niey alleen m’n portemonnee maar ook m’n eigenwaarde hebben zwaar geleden onder die ontsierende ontstekingen op m’n gezicht.
    Ik ben nu 60 en voel me mooier dan ooit….
    Nog steeds word ik ‘gestraft’ als ik iets opsmeer wat niet goed is voor m’n huid. Dus de gevoeligheid blijft. Wat het me ook heeft gebracht is een soort bescheidenheid. Tevredenheid en nederigheid. Dat maakt dan weer dat mensen je een fijn mens vinden;)
    Maar ik snap je strijd zo goed!
    Ik denk dat het delen van je verhaal veel mensen helpt in hun zoektocht naar dé oplossing. Die is er namelijk niet, die is persoonlijk, maar jouw verhaal geeft hoop, tips, duidelijkheid, herkenning en de moed om door te gaan in de persoonlijke zoektocht.
    En by the way… je bent prachtig:)

Leave a Comment.

Hoi! Leuk dat je hier bent. Ik ben Susan en ik ben 31 jaar. Jarenlang heb ik enorm last gehad van acne, nu heb ik het gelukkig goed onder controle. Op basis van mijn ervaring en kennis deel ik tips over acne behandelen, fijne huidverzorging en op een positieve manier omgaan met acne. 💛

Lees hier meer over mij & deze site

Nieuwste video

© All rights reserved.